Vrije Universiteit Amsterdam

Invoering

Vrije Universiteit Amsterdam (' VU Amsterdam ') is een internationaal gerenommeerde onderzoeksuniversiteit opgericht in 1880. De universiteit biedt meer dan 175 Engelstalige programma's op bachelor-, master- en PhD-niveau aan meer dan 26.000 studenten van over de hele wereld. Studenten en medewerkers van 122 nationaliteiten creëren een dynamische internationale academische gemeenschap.

VU Amsterdam is gelegen in de bruisende stad Amsterdam, een van de meest multiculturele steden ter wereld, met de grootste concentratie studenten in Nederland en waar Engels de tweede taal is die wordt gesproken. De campus wordt omringd door een van de meest dynamische en snelgroeiende zakenwijken van Nederland met meer dan 700 bedrijven.

Met meer dan 26.000 studenten, waarvan 4.088 internationaal, doet VU Amsterdam baanbrekend onderzoek naar problemen van maatschappelijk en wetenschappelijk belang. We onderscheiden ons in onderzoek en onderwijs door vier interdisciplinaire thema's: Human Health and Life Sciences, Science for Sustainability, Connected World en Governance for Society. Dit helpt je als student om over de grenzen van wetenschappelijke disciplines heen te kijken en tastbare oplossingen te zoeken voor een betere wereld. Daarnaast beschouwt VU Amsterdam diversiteit, of het nu gaat om cultuur, overtuiging, nationaliteit of vooropleiding, als bron van innovatie en vooruitgang, en daarmee als bijzondere kracht.

Kwaliteit van het onderwijs

Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft een uitstekende reputatie vanwege de goede kwaliteit van haar onderwijs. Je werkt in relatief kleine groepen, waarbij veel nadruk wordt gelegd op interactie en een persoonlijke benadering. Het onderwijs is goed georganiseerd. Dit komt onder meer tot uiting in de heldere opzet van de opleidingen.

Open dagen

Wil je kennismaken met Vrije Universiteit Amsterdam en al zijn programma's? 'Doe dan mee met onze open dagen!

Vrijgezellendag op aanvraag

Heb je de Online Bachelordag op 6 februari gemist? Met een Mijn Studiekeuze-account krijg je vanaf februari toegang tot het open dagplatform en bekijk je de verschillende opleidingsvideo's.

Levendig Amsterdam

De universiteit is gevestigd in de bruisende stad Amsterdam, een van de meest multiculturele steden ter wereld, met de grootste concentratie studenten in Nederland en waar Engels de tweede taal is die wordt gesproken. Als student van VU Amsterdam profiteer je van alle voordelen van de hoofdstad. In iets meer dan een kwartier bent u in het levendige centrum van Amsterdam, waar tal van winkels, uitgaansgelegenheden, parken en terrasjes te vinden zijn. Amsterdam is veilig en er wordt veel Engels gesproken.

Persoonlijke begeleiding

VU Amsterdam besteedt veel aandacht aan persoonlijk studieadvies. Direct aan het begin van je studie maak je kennis met de studieadviseur van je opleiding. Deze persoon zal je advies geven over eventuele problemen die je zou kunnen hebben met je studie, en vragen beantwoorden over de arbeidsmarkt.<img class=" image-element " title=" " src=" https://keystoneacademic-res.cloudinary.com/image/upload/q_auto,f_auto,w_743,c_limit/element/83/8362_8273_PeVa_52IM9686_CM_fietsen_HR.jpg " " />

Unieke identiteit

VU Amsterdam was de eerste universiteit in Nederland opgericht door een particulier, zonder inmenging van kerk of staat. Dit erfgoed maakt nog steeds heel erg deel uit van wie we zijn: VU staat voor Vrije Universiteit, letterlijk vertaald 'Vrije Universiteit'. Vanaf het begin heeft de universiteit haar eigen onderzoeksgebieden bepaald, haar eigen studieprogramma's gecreëerd en haar eigen didactische methoden toegepast.

Gemakkelijk bereikbaar

Vrije Universiteit Amsterdam is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Schiphol Airport ligt op slechts acht minuten met de trein. Station Amsterdam Zuid ligt op loopafstand van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook is er een snelle tramverbinding naar Amsterdam Centraal Station of Station Amsterdam Sloterdijk, met een reistijd van slechts zestien minuten. VU Amsterdam is ook gemakkelijk te bereiken met de auto, omdat het dicht bij de ringweg van Amsterdam ligt.

Universiteits campus

Vrijwel al onze studenten, medewerkers en opleidingen bevinden zich op de campus: één gebouwencomplex in het zakendistrict van Amsterdam. Zo maak je tijdens je studie heel gemakkelijk kennis met andere disciplines.

Accreditatie

Vrije Universiteit Amsterdam is volledig erkend door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs als onderzoeksuniversiteit. Alle opleidingen aan de Vrije Universiteit Amsterdam zijn geaccrediteerd door of worden geaccrediteerd door de NVAO, de Accreditatieorganisatie van Nederland en Vlaanderen. Dit orgaan is opgericht bij een internationaal verdrag en waarborgt de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaamstalig België door de accreditatie van opleidingen.

Soorten programma's

VU Amsterdam biedt vier soorten programma's:

 • Bacheloropleidingen (opleidend tot BA/LLB/BSc)
 • Masteropleidingen (opleidend tot MA/LLM/MSc/MPhil)
 • PhD/doctoraatsprogramma's (leidend tot PhD/doctoraat)
 • Non-degree opleidingen (Study Abroad & Exchange/ Summer/Winter School)

Beurzen

Met onze eigen beurs, het VU Fellowship Program (VUFP), bieden we zeer gemotiveerde studenten met uitstekende studieresultaten de unieke mogelijkheid om met financiële steun van de universiteit een masteropleiding te volgen. De VUFP-beurs is een vrijstelling van collegegeld. Het Holland Scholarship Program (HSP) is bedoeld voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) die een masteropleiding in Nederland willen volgen. VU Amsterdam omarmt diversiteit als een verrijking voor ons onderwijs, onderzoek en onze bijdrage aan de samenleving. Deze beurs is specifiek bedoeld voor excellente studenten die bijdragen aan de diversiteit op onze campus. Als internationale student die van plan is om te studeren aan VU Amsterdam , kun je verschillende beurzen en beurzen aanvragen. Gedetailleerde informatie over beurzen en deadlines vind je op WWW.VU.NL/BEURZEN OF WWW.GRANTFINDER.NL.

VU Fellowship-programma

Het VU Fellowship Program (VUFP) biedt talentvolle aankomende studenten de unieke kans om een graad te behalen in een selectie van masteropleidingen aan de Vrije Universiteit.

Organisatie

VU Amsterdam is een oer-Nederlandse universiteit die wordt voorgezeten door een College van Bestuur (drie leden) en heeft 10 faculteiten direct onder het College van Bestuur. Elke faculteit verzorgt een of meer bachelor- en masteropleidingen en verricht onderzoek. Ze zijn allemaal anders georganiseerd, maar de meeste hebben een bestuur, een centrale staf en verschillende afdelingen en graduate schools. Daarnaast kent de universiteit een aantal dienstverlenende afdelingen, waaronder het International Office, en een aantal interdisciplinaire onderzoeksinstituten.

Privé of openbaar?

VU Amsterdam is een van de 14 openbare universiteiten die erkend zijn door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs en dus deels door de overheid bekostigd. In het Nederlandse systeem subsidieert de overheid erkende universiteiten op basis van hun studentenaantallen en stelt ook limieten en richtlijnen voor het collegegeld dat deze universiteiten in rekening mogen brengen. Dit zorgt voor toegang tot kwalitatief hoger onderwijs voor alle Nederlanders, rijk of arm. VU Amsterdam verwelkomt sollicitanten met alle achtergronden.

VU International Office Services

 • Visum/verblijfsvergunning
  Kijk of u een visum/verblijfsvergunning nodig heeft en hoe dit geregeld wordt.
 • Accommodatie
  Informatie over accommodatie bij VU Amsterdam .
 • Inschrijving bij de gemeente
  Als u in Nederland bent aangekomen, moet u zich inschrijven bij de gemeente. Ontdek wat u moet doen.
 • Introductie activiteiten
  Na uw aankomst zullen er tal van introductieactiviteiten plaatsvinden op VU Amsterdam .
 • Unibuddy
  Benieuwd naar het studentenleven bij VU Amsterdam ? Klik hier om onze internationale studentambassadeurs te vragen.

Locaties

 • Main building Vrije Universiteit Amsterdam De Boelelaan 1105 , 1081 HV, Amsterdam

Vragen