
LLM in
Master of Laws in internationaal en Europees recht: internationaal recht en mensenrechten Ghent University Law School

Invoering
De LLM in International and Human Rights Law is een opwindend nieuw programma op maat gemaakt voor studenten die zich willen specialiseren op het gebied van internationaal openbaar recht en mensenrechten. Deze LLM-specialisatie biedt de studenten een solide basis in de vorm van zorgvuldig geselecteerde verplichte vakken over mensenrechten en migratierecht, evenals onderwerpen over internationaal publiekrecht en duurzame ontwikkeling. Tegelijkertijd laat het curriculum ruimte voor de studenten om te kiezen uit vele keuzevakken in overeenstemming met hun carrièreprioriteiten om expertise op te doen over verschillende hedendaagse actuele kwesties van internationaal recht en mensenrechten.
Over het programma
Wat
De specialisatie International and Human Rights Law biedt studenten een gevorderd diploma met een grote toegevoegde waarde voor diegenen die een carrière ambiëren in de juridische praktijk, in overheidsdienst op nationaal, regionaal of internationaal niveau, of in de ngo-sector, evenals voor diegenen die geïnteresseerd zijn in verder academisch onderzoek te doen.
De cursuscatalogus omvat zowel traditionele subdomeinen van internationaal publiekrecht als cursussen over Europees en Amerikaans mensenrechtenrecht. Daarnaast omvat het meerdere cursussen gericht op milieubescherming en duurzame ontwikkeling, naast cursussen met een uitgesproken multidisciplinaire oriëntatie.
Als bakermat van het prestigieuze Institut de Droit International (°1873) is Gent de perfecte plaats om een diepe duik te nemen in de wereld van het internationaal recht (in de ruimste zin), een domein met een steeds groter wordend bereik en belang. Deze LLM-specialisatie bouwt in het bijzonder voort op de brede expertise binnen het Gentse Rolin-Jacquemyns International Law Institute (GRILI) en het gerenommeerde Human Rights Centre (HRC).
Structuur
Studenten moeten 60 studiepunten behalen, verdeeld over twee semesters. Er is een grote flexibiliteit in het vormgeven van het eigen curriculum. Achttien studiepunten omvatten cursussen die gespecialiseerd zijn in mensenrechtenwetgeving. Er worden nog tien studiepunten besteed aan de verplichte ondersteunende cursussen die voornamelijk betrekking hebben op verschillende juridische en politieke ontwikkelingen om de horizon van juridische professionals te verbreden. Studenten moeten ook een LLM-paper van vijftien studiepunten schrijven in verband met een van de cursussen in het curriculum.
De resterende studiepunten worden gevuld met keuzevakken over uiteenlopende onderwerpen uit de volgende vakgebieden: Europees recht, mensenrechten, economisch recht, milieurecht en internationaal publiekrecht enz. Studenten kunnen kiezen uit ongeveer dertig verschillende vakken, die allemaal exclusief in het Engels onderwezen. Lesgeven wordt over het algemeen interactief gedaan, wat geavanceerd lezen en deelname aan de klas vereist. Het programma biedt doorgaans onderdak aan verschillende internationaal gerenommeerde gastprofessoren met een rotatie op jaarbasis. Studenten kunnen er ook voor kiezen om deel te nemen aan een van de verschillende pleitwedstrijden of juridische clinics als officieel onderdeel van hun curricula.
Georganiseerde sociale activiteiten vormen een belangrijk onderdeel van de LLM-ervaring en zijn niet allemaal buitenschools. Curriculaire activiteiten omvatten geleide bezoeken aan belangrijke Europese en internationale instellingen en deelname aan verschillende colloquia.
Masterproef
De masterproef is een vereiste voor elke kandidaat om een masterdiploma te behalen. De masterproef is een origineel stuk onderzoekswerk. Het heeft tot doel de onderzoeksvaardigheden van de studenten te ontwikkelen en te versterken. De student kiest een onderwerp en wordt gedurende het academiejaar begeleid door een promotor of promotor.
Kwaliteit van het studieprogramma
Sterke punten
- Intakebegeleiding is essentieel. De LLM-programma's investeren substantieel in het bereiken van geschikte kandidaten en het begeleiden van hen naar aanmelding en toelating. De begeleiding loopt door na de start van het academiejaar. Inkomende studenten nemen deel aan een uitgebreid Oriëntatieprogramma.
- Curriculumflexibiliteit: de Gentse rechtenfaculteit biedt drie verschillende LLM-programma's die verschillende loopbaanambities weerspiegelen. Binnen de kaders van je persoonlijke positie en ambities ben je in staat om het curriculum te ontwerpen dat het beste bij je past.
- Actief leren: de LLM-programma's hechten veel belang aan onderwijsmethoden die ervoor zorgen dat studenten geen passieve kennisverslinders zijn. In plaats daarvan worden ze aangemoedigd om onafhankelijk onderzoek te doen en kritisch na te denken door middel van voorbereidende opdrachten voor de klas, kleine papers gedurende het semester, essayvragen en dergelijke.
- Internationale kijk: de programma's weerspiegelen hun Europese en internationale reikwijdte die verder gaat dan de aangeboden onderwerpen. Het lichaam van hoogleraren en docenten bestaat uit experts met brede internationale bekendheid en ervaring.
- Betrokkenheid van belanghebbenden: een belangrijke kracht van de studieprogramma's is de sterke band en interactie met de professionele wereld en de brede institutionele realiteit van EU- en internationaal recht, waardoor studenten informatie krijgen over de feitelijke operaties en gangbare praktijken in het veld en hen voorbereiden op een professionele carriere.
Toelatingseisen
Een diploma in de rechten hebben, dwz het diploma dat - in het land van herkomst - vereist is voor de uitoefening van de juridische beroepen. Studenten die afstuderen kunnen zich aanmelden en kunnen voorwaardelijk worden toegelaten, onder voorbehoud van succesvolle afronding van hun diploma.
Kandidaten met een ander universitair diploma dan rechten kunnen worden toegelaten na een onderzoek van hun curriculum en gelet op hun verworven competenties. In dat geval kunnen aan de toelating beperkingen worden verbonden met betrekking tot de te volgen cursussen.
Een bewijs overleggen van voldoende Engelse taalvaardigheid op C1-niveau.
Om voldoende financiële steun te hebben, hetzij door persoonlijke financiële middelen, hetzij via financiële hulp.
Om toelating tot het LLM-programma aan te vragen vóór de deadline, met het ingevulde aanvraagformulier en alle vereiste documenten.
Informatie over de toelatingsvoorwaarden en de administratieve procedure voor toelating op basis van een in het buitenland behaald diploma, vind je op volgende pagina: href="https://www.ugent.be/prospect/nl/administratie/inschrijving-of- registratie.
Goed van start
Aanmeldingsdeadline (voor internationale studenten)
Voor zowel Belgische als internationale studenten:
De aanvraag voor deze master-na-masteropleiding wordt opgestart via Oasis.
Het aanvraagformulier en de bijbehorende documenten, in elektronische versie, dienen in het voorjaar van het jaar voorafgaand aan het studiejaar waarvoor je je aanmeldt bij de International Admissions Desk te zijn binnengekomen. Raadpleeg de verschillende aanmeldingsdeadlines die hieronder worden vermeld voor studenten met een EU/EER-burger, studenten met een niet-EU/EER-burger en studenten met een Belgisch diploma.
Vroegtijdige aanvragen worden aanbevolen (zeker voor studenten die een visum nodig hebben) en zullen beslist worden tussen februari en juni/begin juli.
Aanvragen die na juni worden ontvangen, worden in behandeling genomen als het aantal eerder toegelaten studenten dit toelaat.
Aanmeldingsdeadlines:
1 april voor studenten die geen EU/EER-burger zijn,
1 juli voor niet-EU/EER-studenten die in België wonen met een geldige verblijfsvergunning,
1 juli voor studenten met een EU/EER-burger.
Collegegeld
6540,10euro