
LLM in
Master Wetgevingswetenschap University of Luxembourg, Faculty of Humanities, Education and Social Sciences

Invoering
De Master in Legislative Studies heeft tot doel bij te dragen aan de kennis en studies over het functioneren van hedendaagse besluitvormingsprocessen op regionaal, nationaal, Europees en internationaal niveau. De cursus is een mix van theoretische en praktische benaderingen gericht op het veiligstellen van de inzetbaarheid van toekomstige afgestudeerden bij het kiezen van hun loopbaan, hetzij in de publieke of private sector. Het programma bestaat uit lezingen en seminars die worden gegeven door zowel academici als praktijkmensen, gespecialiseerd in openbaar bestuur, recht, ethiek, aardrijkskunde, filosofie, hogescholen, politieke wetenschappen en sociologie.
Deze multidisciplinaire aanpak stelt studenten in staat om beter om te gaan met de complexe kwesties die wetgevingsprocedures beheersen, samen met antropologische, culturele, ecologische, geopolitieke en technologische uitdagingen waarmee politieke systemen worden geconfronteerd.
De Master in Legislative Studies werkt als een programma onder auspiciën van de voorzitter voor onderzoek in parlementaire studies van de Kamer van Afgevaardigden van het Groothertogdom Luxemburg, aan de Universiteit van Luxemburg. Het is ook het resultaat van een samenwerking met de Assemblée Parlementaire de la Francophonie en het secretariaat-generaal van het Europees Parlement.
De cursus wordt gegeven in de Franse taal (75%) en de Engelse taal (25%). Het masterprogramma is het resultaat van een uniek onderwijs- en onderzoekspartnerschap tussen de Universiteit van Luxemburg, de Universiteit van Aix-Marseille, de Universiteit Babes-Bolyai en de Université Laval*. Deze unieke samenwerkingen, onder de paraplu van de Parlementaire Vergadering van de Francofonie, omvatten 90 parlementen verspreid over 5 continenten (56 lid-parlementen, 15 geassocieerde parlementen en 19 waarnemer-parlementen) waaronder de Kamer van Afgevaardigden van het Groothertogdom Luxemburg, samen met medewetgevende organen (grondwettelijke hoven, raden van staten, rekenkamers, ombudsmannen, enz.).
*vanaf september 2021 (tweedegraads traject)