Master in de rechten (LLM) (Leuven)

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

De Master of Laws wordt gegeven door vooraanstaande specialisten in hun vakgebied en stelt studenten in staat zich te specialiseren in Europees ondernemingsrecht of internationaal en Europees publiekrecht.

Waar gaat het programma over?

Het programma heeft een uitgesproken internationale dimensie, waarbij Europese wetgeving een belangrijk aandachtspunt is. Dit is niet verwonderlijk gezien de nabijheid van de KU Leuven tot de centrale EU-instellingen in Brussel. Het programma maakt gebruik van de kennis en expertise van een groot netwerk van juridische professionals die dagelijkse blootstelling aan en professioneel contact met de Europese instellingen ervaren.

Het programma omvat het bijwonen van hoorzittingen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg in het eerste semester en bij het Europees Hof voor de rechten van de mens in Straatsburg in het tweede. Deelnemen aan het debat over de actuele kwesties in internationale aangelegenheden met de personeelsleden van de Raad van Europa en het Europees Parlement in Straatsburg tijdens het tweede semester maakt ook deel uit van het LLM-masterprogramma.

Leden van de professoren van het LLM-programma hebben over het algemeen een diploma van topuniversiteiten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en velen hebben aanzienlijke professionele ervaring als vooraanstaande beoefenaars van juridische beroepen.

Structuur

De cursus wordt voornamelijk bepaald door een specialisatie naar keuze:

 • Internationaal en Europees ondernemingsrecht.
 • Internationaal en Europees publiekrecht.

Extra cursussen van de alternatieve optie tot uw keuze kunnen als keuzevakken worden gevolgd. Elke specialisatie omvat acht klinieken onder leiding van vooraanstaande juridische en zakelijke beoefenaars.

Sterke punten

 • Gedoceerd door topspecialisten.
 • Bezoek Europese en internationale instellingen.
 • 15 minuten van Brussel.

Is dit het juiste programma voor mij?

Als belangrijkste voorwaarde moet de student beschikken over een goede kennis van het Europees institutioneel recht. Voor studenten die deze kennis willen versterken is er vanaf het begin van het studiejaar zelfstudiemateriaal beschikbaar.

Idealiter zou u het volgende moeten hebben:

 • reeds een masterdiploma (of gelijkwaardig) in de rechten behaald;
 • een opleiding heeft gevolgd in juridische principes;
 • het vermogen om kritisch na te denken over de aard en het doel van regels;
 • de analytische vaardigheden die nodig zijn om feitelijke situaties te beoordelen;
 • een algemeen begrip hebben van de rechtsorde in de samenleving.

Doelen

De LL.M. programma is een postdoctoraal programma. Het is bedoeld om studenten die al afgestudeerd zijn in de rechten in landen met verschillende juridische culturen, een spraakmakend programma aan te bieden dat zich richt op Europees en internationaal recht.

De student:

 • heeft een grondige kennis van universele juridische kwesties, met name aangezien deze worden behandeld in het recht van de EU en het internationaal recht.
 • is in staat zelfstandig complexe juridische problemen te identificeren, analyseren en oplossen.
 • kan creatief omgaan met internationale en nationale juridische bronnen en technieken.
 • is in staat individueel wetenschappelijk onderzoek te doen.
 • kan een juridisch argument aanvoeren.
 • kan zich uitdrukken in een adequate en universele rechtstaal.
 • is in staat om zowel schriftelijke als mondelinge informatie in een duidelijke en goed gestructureerde vorm te presenteren.
 • weet hoe u online juridische databases moet gebruiken.
 • verricht juridisch onderzoek om te helpen bij het vinden van oplossingen voor actuele sociale / politieke kwesties (bijvoorbeeld om bij te dragen aan beleidsmakers / onderzoekers om de juiste aanpak te vinden voor een complete oplossing).
 • vergelijkt rechtsstelsels.
 • werkt zelfstandig (zelfmanagement tijdens het schrijfproces van hun onderzoekswerk, eindigend in de uiteindelijke indiening van hun paper).

Carrièremogelijkheden

Gezien haar filosofie gebaseerd op Europees recht, haar hoogopgeleide leraren en haar openheid voor de studie en praktijk van verschillende soorten recht - om nog maar te zwijgen van de nabijheid van Brussel - biedt de Leuven LLM een aanzienlijke toegevoegde waarde voor studenten die een juridische loopbaan zoeken in Europa .

Start je carrière, tijdens je studie

Tijdens je bachelor- en masteropleiding kun je alvast je eigen profiel vormgeven door te kiezen voor een bepaalde specialisatie, studeren in het buitenland (Erasmus), stage lopen of een eigen bedrijf starten.

Het Student Career Center zet je graag op weg naar je eerste werkervaring. Het centrum coacht je ook bij het zoeken naar een interessante baan en helpt je bij sollicitatiegesprekken. Voor studenten die een eigen zaak willen starten heeft de KU Leuven ook Lcie, de KU Leuven gemeenschap die studenten stimuleert met innovatieve en ondernemende ideeën.

Weet je niet waar je moet beginnen? De databases van het Student Career Center bevatten aanbiedingen voor banen, vrijwilligerswerk, innovatieprojecten en studentenbanen. Je kunt ook een van de evenementen bezoeken die worden georganiseerd door het Career Center.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

KU Leuven is an institution for research and education with international appeal. All programmes at this University are based on the innovative research of its scientists and professors and are ranked ... Lees meer

KU Leuven is an institution for research and education with international appeal. All programmes at this University are based on the innovative research of its scientists and professors and are ranked among the top 100 in the world. Lees Minder
Ga naar de website van de school