Master in Europees recht

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Meer weten over studeren Europees recht aan Utrecht University ? Bekijk ons filmpje om een indruk te krijgen.
Als u vragen heeft of een kwestie over Europees recht wilt bespreken, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team, zij staan u graag te woord. Je kunt contact opnemen met de programmacoördinatoren dr. Ton van Den Brink of dr. Salvatore Nicolosi en chatten met onze student Vera die momenteel is ingeschreven voor de opleiding.

Het Europa van vandaag vraagt om advocaten die het Europese recht grondig beheersen. De Europese Unie raakt in toenemende mate alle rechtsgebieden en de nationale rechtsstelsels van haar lidstaten hebben een hoog niveau van integratie bereikt. Het EU-recht leert veel over de relatie tussen recht en economie, geschiedenis, politiek en internationale betrekkingen. Dit maakt het EU-recht niet alleen interessant voor advocaten, maar ook voor iedereen die een van de meest ambitieuze pogingen probeert te begrijpen om verschillende staten samen te laten werken. Ons LLM-programma dompelt je onder in dit uitdagende en dynamische veld en biedt je zowel tijdens als na het programma veel nieuwe kansen. Het biedt een grondige basis in het Europees recht en bestrijkt gebieden als internemarktrecht, mededingingsrecht, sociaal recht, gerechtelijke bescherming, vluchtelingenrecht, strafrecht en publiekrecht.

Wat is bijvoorbeeld de bankenunie van de EU? Waarom zeggen ze dat de EU een democratisch tekort heeft en hoe kunnen we de democratie en de rechtsstaat in de EU versterken? Hoe wordt rechtsbescherming geboden in gevallen waarin beslissingen worden genomen door zowel EU- als nationale handhavingsinstanties? Ons unieke programma helpt u zowel inhoudelijke als institutionele kennis van Europees recht op te bouwen.

Vrij om uw eigen specialisatie te kiezen

De flexibiliteit van dit programma betekent dat u zich kunt concentreren op gebieden van uw persoonlijke interesse. Als student European Law kun je kiezen voor de standaardspecialisatie General EU Law. Of de specialisatie European Criminal Law and Human Rights. Je kunt ook een minor kiezen binnen een andere masteropleiding. Tijdens de derde periode kunt u uw Capital Selecta-modules kiezen die verschillende gebieden van het EU-recht bestrijken. De modules verdiepen uw kennis in een actueel gespecialiseerd juridisch onderwerp.

Het programma

Leren door te doen is de sleutel tot dit programma en als zodanig worden kennis en inzicht verkregen via theoretische modules aangevuld met training in juridische analyse, argumentatie en onderzoek.
Je professoren spelen een ondersteunende rol in deze zelf gecreëerde, geïndividualiseerde benadering van je studie. In de Capita Selecta-modules en in je eigen specialisatie wordt je getraind in essentiële vaardigheden, zoals het snel verdiepen van je kennis in een actueel, gespecialiseerd juridisch onderwerp. Vanaf het allereerste begin neem je ook deel aan de onderzoeks- en scriptietraining die je voorbereidt op het schrijven van je masterscriptie, het hoogtepunt van je LLM-programma.

Als je de drive hebt om een stapje extra te zetten in je studie, is er - het LLM's Honours Programme - een aanvullend honoursprogramma voor de beste en meest gemotiveerde studenten.

Masteropleidingen binnen de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Utrecht University zijn gebaseerd op multidisciplinair onderzoek van de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie. Dit onderzoek houdt rekening met sociaaleconomische en sociaal-politieke perspectieven, alsook met de impact van Europees recht op nationale wetten.

Voorbereiding op een breed scala aan werkomgevingen

De master European Law is een rigoureus, aanpasbaar studieprogramma waarmee je je academische, praktische, schrijf- en mondelinge vaardigheden kunt ontwikkelen door een combinatie van casestudy's, pleitwedstrijden, onderzoek en bezoeken aan Europese juridische en professionele organisaties. Aan het einde van het programma ben je in staat kritisch na te denken over juridische kwesties en de relatie tussen de wetten van de lidstaten en de bredere Europese Unie te erkennen, begrijpen en analyseren. U krijgt een uitstekende basis voor uw loopbaan naar keuze, of u nu een carrière wilt opbouwen bij een advocatenkantoor of een grote multinational of wilt werken voor een Europese instelling, een internationale organisatie of een lokale of nationale overheid.

Op weg naar een professionele carrière

Nog voor je afstudeert, geeft de LLM in Europees recht je een goede inleiding tot de beroepspraktijk via moot courts, bezoeken aan grote Europese organisaties en de kans om te praten met vooraanstaande professionele advocaten. Als gevolg hiervan bent u goed voorbereid op een juridische carrière in uw eigen land of internationaal.
In voorgaande jaren hebben afgestudeerden van deze LLM het goed gedaan op een aantal gebieden, waaronder:

  • Bedrijfs- en privaatrechtelijke praktijk;
  • Nationale overheidsdienst als diplomaat of ambtenaar;
  • Juridische of beleidsanalyse met regeringen, internationale politieke organisaties en ngo's; en
  • Academisch of juridisch onderzoek.

Na het beëindigen van je studie kun je werken:

  • Als juridisch assistent in veel verschillende gebieden van de nationale overheid, waaronder lokale autoriteiten, uitvoerende en toezichthoudende organen die zich bezighouden met Europese kwesties en die de naleving van Europese wetgeving moeten implementeren of controleren, in Europese organisaties en niet-gouvernementele organisaties;
  • Als advocaat bij grote, transnationale advocatenkantoren, in de juridische afdelingen van bedrijven of in andere organisaties die te maken hebben met de werking van het Europese recht; en
  • In de professionele juridische praktijk bij lokale nationale rechtbanken of rechtbanken van EU-lidstaten in de ruimste zin, gezien de impact van het Europese recht op het nationale rechtssysteem.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder